///Myth Busters: Benzine getankt in een Dieselauto ?

Myth Busters: Benzine getankt in een Dieselauto ?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Verkeerd getankt?Na 35 liter benzine in een Volvo XC90 D5 (diesel) te hebben getankt.. toch een helder moment gehad en gestopt.
Het eruit pompen is niet mogelijk omdat de tank met een soort ventiel/vacuüm zit, ook bestaan de meeste brandstoftanks tegenwoordig uit 2 kleinere tanks wat zorgt voor een beter evenwicht in de auto (ANWB monteurs noemen dit een “Vanessa” tank, inderdaad genoemd naar de voorgevel van mevr. Breukhoven). De ANWB kan de auto zelfs niet leegpompen en zal die dus gewoon bij de dealer afleveren. De dealer zal er een kleine €300,- voor rekenen. Dit hoeft echter niet! ..

Je zou het zelf kunnen doen dmv het loskoppelen van brandtofleidingen, dit vergt echter het loshalen van bekleding of onderplaten.

Geheel tegen elk advies in (en na even goed te hebben nagedacht) dan toch maar 32 liter Diesel erbij.
De XC90 heeft immers een forse 70-75 liter tank. Pak wel Ultimum of V-Power aangezien er iets meer ‘smering’ in die brandstof zit. Dat heb je zeker nodig want benzine is erg schraal.
De brandstofpomp is zelfsmerend door de vettige diesel. Wanneer dit niet gebeurd lopen de metalen onderdelen in de pomp langs elkaar en slijten hard(er). Dit is te herkennen doordat je ijzervijzel terugvindt in het brandstoffilter.
Ditzelfde is het geval bij de inspuitmondjes / plunjers, etc., de diesel zorgt voor een klein beschermend vet laagje.

Na 100km rijden (als er zo’n 10 liter uit is) gelijk weer 10 liter Diesel erbij bijtanken.. datzelfde een paar keer herhalen. Zo wordt de verhouding diesel:benzine steeds beter.

Bij het starten kán het zijn dat je (iets langer) moet voorgloeien ipv gelijk doorstarten, starten kan soms wat moeilijker gaan.

De theorie dat de Benzine gaat drijven op Diesel en je dus na een halve tank stil staat (de Diesel is er uit gereden en er zit dan alleen nog maar Benzine in) gaat niet op. Vermoedelijk door het harde inspuiten van de nieuwe brandstof, het schommelen van de auto en dus ‘klotsen’ van de brandstof, etc.

De theorie dat een Common Rail Diesel gelijk de soep in loopt bij een klein beetje benzine gaat ook niet op. Wel is het zo dat er niet extreem hard gereden moet worden (lees: veel druk op de brandstofpomp, spuitmondjes, etc. die dus harder moeten smeren terwijl dat nu juist even moeilijker gaat). Bij een Common Rail Diesel kan de druk oplopen tot meer dan 1600 bar.

Er zijn geruchten dat het wel eens wil helpen om een beetje motorolie door de gemengde brandstof heen te gooien, zo wordt het geheel toch wat vettiger. Dit is niet getest omdat er geen merkbare problemen waren, ook moet er dan weer worden gedacht aan het ‘drijven-op’ effect.

6 maanden later rijdt de auto nog perfect, ook is er geen ijzervijzel in het brandstoffilter terug gevonden.
Shell V-Power

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
By |2011-07-25T12:53:29+00:00September 14th, 2009|Life|12 Comments

12 Comments

 1. mendes 31 January 2015 at 21:50

  Ik had een toyota avensis bj 2003 heb ik een keer 10 liter benzine per ongeluk getankt toen de rest vol getankt met diesel, was ik alleen bang dat er iets stuk zou gaan daardoor heb ik de tank leeg gereden toen weer vol diesel en het is zo de motor was schoon en ging als een trein. Dus heb ik al jaren volgetankt met diesel en2 liter benzine ,hij is de Deur uit gegaan met bijna 300.000 km, nu heb ik de avensis 2007 2.0 volle tank diesel met 2 liter benzine nooit problemen en de roet filter altijd schoon

 2. John 31 March 2014 at 16:45

  Tja heb 4 dagen geleden 25 l benzine getankt(wist het niet). er zat nog 20 l diensel in. Het betreft een Vectra cdti 150 PK. Het startte al zo slecht en het stonk er naar diesel in de auto. Maar kon er wel mee rijden. Op een gegeven moment had ik geen vermogen. Heb toch ong 300 km mee gereden. Toch 30 km naar mijn werk gereden en de auto bij de agarge laten staan.Vandaag bij de garage kwamen ze erachter dat ik 4 dagen geleden benzine had getankt. Nu maar hopen dat alles heel blijft.

 3. Niek 19 April 2013 at 07:41

  Waarom zou je het risico nemen door zelf te ‘beunen’ met je auto. Accepteer dat je een fout gemaakt hebt, en laat deze herstellen door een vakman.

 4. Mees 23 March 2013 at 16:28

  Heb veel gelezen over het verkeerd tanken,

  Als er veel benzine in zit, zoveel mogelijk leeg zuigen vanuit tankdop een slang naar binnen, dan 2 takt olie van de action ingooien 2 liter. Vol met diesel en klaar. 2 takt oliemengt met diesel en geeft extra smering.

 5. Roel 24 July 2011 at 18:21

  Het lijkt me sterk dat 7 liter benzine (en 53 liter diesel) in je 12 jaar oude Ford Transit hem de das om doet.

  ‘hij gooit hem wel rond’, dat is de startmotor wat je bedoelt, denk ik.

  Goed voorgloeien… (2x of 3x) en tijdens het startem een beetje met je gaspedaal spelen..

 6. jeroen 21 July 2011 at 18:28

  herstel, net even op de bon gekeken, 53 liter diesel erbij.

  blijkbaar heb ik een 60 liter tank

 7. jeroen 21 July 2011 at 18:16

  ok,

  ik ben dus ook zo’n oetlul die verkeerd getankt heeft. eergisteren getankt. 6 liter benzine in een 12 jaar ouden ford transit. Daarna 45 liter diesel erbij gegooid. Daarna zonder problemen 180 km gereden. Vandaag weer 180 gereden. Geen enkel probleem. Net even thuis gegeten. auto een half uur stilgezet. Ik wil naar de benzine pomp rijden om hem preventief weer vol te gooien maar na vijftig meter geef ik iemand voorrang, wil weer optrekken en de auto slaat af.

  Nu wil hij niet meer starten. Ik hoor geen klik of zo. Hij probeert het wel, hij “”gooit het wel rond”” zou de garage zeggen, maar krijgt hem net niet gestart.

  Ligt dit nu aan de benzine? of is het gewoon een oud beestje en kan het van alles zijn. Vorige week hield ook ineens de accu ermee op. Dus ik weet het niet.

 8. Anonym 3 June 2011 at 08:03

  Met alle respect, maar een verhaal vol erge fouten!

  Ten eerste: de hoge drukpomp en verstuivers gaan aanmerkelijk korter mee door dit soort acties. In dit geval kan men rustig stellen dat deze onderdelen zomaar 100.000 km korter mee zullen gaan. Kosten: 3000-4000 euro om te vervangen. In de common rail staat een druk varieerend 1600-2000 bar. Of je nu hard of langzaam rijdt, die druk staat er. En om die op te wekken wordt de hogedruk pomp gesmeerd en gevuld met diesel. De smering is dus zeer belangrijk bij zulke hoge drukken. Vroeger opende een verstuiver tegen de veerdruk in bij 130 bar!!

  De volvo xc90 heeft een gedeelde tank, en wordt alleen goed leeggehaald na verwijdering van de 3 achterstoelen. Leeghalen kost 3 uur. De ANWB kan dit ook doen, maar alleen als je lid bent en het niet te druk is. Via Volvo-assistance zal de auto naar de dealer moeten.

  Alleen kortstondig starten van een commonrail met benzine ipv diesel is al nadelig! Honderden kms rijden en steeds een beetje diesel bijtanken is zinloos, en door het rijden slijt de pomp alleen maar meer. Het is niet de v raag of ie stuk gaat, maar wanneer. De hardingslaag van de plunjers is ongetwijfeld aangetast en blauw door oververhitting. En als de hardingslaag eenmaal weg is..

  Bij benzine ipv diesel altijd leeghalen! Nooit bijmengen. Het naderhand tanken van Ultimate of premium brandstof als doekje tegen het bloeden is zinloos. Men heeft immers al gereden dus het hogedruk gedeelte beschadigd. Dat repareer je niet met een toevoeging achteraf.

 9. Roel Broersma 6 May 2011 at 15:58

  Jazeker!

 10. T 6 May 2011 at 12:19

  Ging het bij jou ook om een Common rail diesel?

 11. Roel Broersma 6 May 2011 at 07:13

  Yep!

 12. T 5 May 2011 at 20:16

  rijdt ie nog :P ?

Leave A Comment

The store is not open, I am testing it and maybe it will open in future. If you need any of the products (which I found handy and using), contact me. Dismiss